Huisartsenpraktijk Overschie  Rotterdamse Rijweg 130   3042 AS   Rotterdam   010 – 4157512

Huisartsenpraktijk Overschie
Rotterdamse Rijweg 130
3042 AS Rotterdam
  010 – 4157512

Huisartsenpraktijk Overschie  Rotterdamse Rijweg 130   3042 AS   Rotterdam   010 – 4157512

Home | COPD spreekuur

COPD spreekuur

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD is sprake van een chronische ontsteking van de luchtwegen. Deze chronische ontsteking leidt tot vernauwing van de luchtwegen en daardoor ontstaan klachten als hoesten en kortademigheid. Voor uitgebreide en duidelijke informatie over COPD kunt u nalezen op de website van het Longfonds: www.longfonds.nl

Onze praktijk werkt samen met de zorggroep IZER. Onze praktijkondersteuners (POH) begeleiden patiënten met COPD volgens beste landelijke richtlijnen.

Zorgprogramma COPD

Standaard controles

Een tot vier maal per jaar komt u op controle bij de praktijkondersteuner en/of huisarts. Tijdens deze controles wordt uw gezondheid ten aanzien van uw COPD uitvoerig gecontroleerd en besproken. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Exacerbatie herkennen

Exacerbatie betekent een plotselinge verergering van uw ziekte. Exacerbaties komen bij COPD-patiënten helaas geregeld voor. Uw POH leert u een exacerbatie te herkennen en hoe u hiermee om moet gaan.

Spirometrie

Indien nodig wordt een spirometrie bij u afgenomen. Een spirometrie is een longfunctieonderzoek waarbij u op een speciaal ademanalyse apparaat blaast. In een computerprogramma kan vervolgens uw longfunctie worden bepaald. De uitslag in combinatie met uw klachten, is bepalend voor het verdere behandelplan. Over het algemeen wordt de spirometrie in de huisartsenpraktijk afgenomen door de POH. Indien het onderzoek in uw huisartsenpraktijk niet mogelijk is, zal de huisarts u doorverwijzen.

Medicatie

Het is erg belangrijk dat u uw medicatie op de juiste manier gebruikt. De POH zal u uitleggen hoe u de voorgeschreven medicatie moet gebruiken en dit samen met u oefenen.

Voeding

Kenmerkend voor COPD-patiënten is gewichtsverlies. Wanneer niet goed op het voedingspatroon wordt gelet, kan dit zelfs resulteren in ondergewicht. De POH zal aandacht besteden aan uw voedingspatroon. Bij ondergewicht wordt u doorgestuurd naar een diëtist.

Bewegen

Benauwdheid maakt bewegen enorm lastig. Door de benauwdheid bent u waarschijnlijk minder gaan bewegen. Door minder te bewegen wordt uw conditie minder, wat resulteert in meer benauwdheid. Hiermee is het cirkeltje rond. Juist bij COPD is bewegen heel belangrijk. Regelmatig bewegen zorgt voor een betere conditie en sterkere longen, wat op termijn resulteert in minder benauwdheid. Uw POH zal u mogelijk doorsturen naar een fysiotherapeut om u de juiste begeleiding te bieden.